Ученият Мохсен Фахризаде, водеща фигура в ядрената програма на Иран, е

...
Коментари Харесай

Главният ядрен учен на Иран е убит при покушение край Техеран |

Ученият Мохсен Фахризаде, водеща фигура в нуклеарната стратегия на Иран, е погубен през днешния ден при нападение край Техеран, оповестява Ройтерс.

Информационната организация Фарс, близка до Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, твърди, че в град Абсард, източно от столицата Техеран, е атакувана кола, в която се е намирал Фахризаде. Районът към Абсард е цялостен с ваканционни вили на иранския хайлайф.

Агенция Фарс цитира очевидци, които са чули тон от детонация, а след това - автоматизирана пукотевица. Мохсен Фахризаде е бил тежко ранен, лекарите не са съумели да го реанимират.

Формално Фахризаде заемаше поста шеф на отдела за проучвания и нововъведения в иранското министерство на защитата, но в чужбина е смятан за водеща фигура в нуклеарната стратегия на Иран.

Засега никой не е поел отговорност за нападението.

Министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф упрекна за убийството Израел. Той назова покушението " терористичен акт ".

Има " съществени индикации за роля на Израел " в убийството, сподели Зариф.

Кой е Мохсен Фахризаде?

Западни чиновници и специалисти допускат, че убитият академик е имал водеща роля за създаване на материали за нуклеарна бойна глава зад прикритието на стратегия за обогатяване на уран, публично оповестена за цивилен цели. Иран отхвърля в миналото да се е стремил да създава нуклеарно оръжие.

В отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ) през 2011 година Фахризаде беше посочен като съществена фигура в хипотетичната иранска активност за създаване на технологии и умения, нужни за атомни бомби.

Фахризаде, за който се предполагаше, че е върховен офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, беше единственият иранец, упоменат в отчета.

МААЕ от дълго време искаше да се срещне с учения по проточило се следствие за това дали Иран е правил непозволени проучвания за нуклеарни оръжия.

Без да демонстрира признаци, че е податлив да извърши настояването, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, само че съобщи, че той е армейски офицер, който няма присъединяване в нуклеарната стратегия.

Ученият беше упоменат и в резолюция на Организация на обединените нации за Иран през 2007 година като човек, участващ в нуклеарни действия или стратегии за балистични ракети.

По информация на изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран Фахризаде е роден през 1958 година в град Кум. Има докторат по нуклеарно инженерство и преподава в университета " Имам Хусейн ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР